Verdieping van je geloof
Je bent bezig met het geloof en je hebt belangstelling voor de achtergronden. Je wilt graag meer weten over het wat en waarom.
Toerusting voor je werk in de kerk
Je bent actief in de kerk. Het geloof boeit je en je geeft het graag handen en voeten, in de parochie of anderszins. Maar je zou graag wat meer in huis willen hebben qua theologische kennis en geestelijke vorming, zodat je sterker in je schoenen staat en meer kunt geven. Het Theologisch Instituut Sint-Bonifatius biedt de mogelijkheid aan twee, aansluitend op elkaar te volgen, cursussen deel te nemen: de basiscursus theologie, de vervolgcursus theologie en dit zowel in een minor als in een major variant.
De ‘minor’ staat gelijk aan de ‘klassieke’ diaken- en catechistenopleiding en geeft voldoende theologische opleiding om in aanmerking te komen voor een zending als onbezoldigd catechist in het bisdom Haarlem Amsterdam en tot onbezoldigd parochiemedewerk(st)er in het aartsbisdom Utrecht.
Het woord catechist duidt in het kerkelijk spraakgebruik aan dat iemand in de kerk met een zending van de bisschop diaconale, catechetische of pastorale taken verricht. Wie zich in deze taken wil bekwamen, kan na afronding van de basis- en vervolgcursus theologie de catechistenopleiding volgen. Hierin wordt gewerkt aan het verwerven van de nodige kennis en vaardigheden in praktijkgerichte vakken en stages. Er geldt een eigen aannameprocedure. De maximumleeftijd voor aanmelding is 60 jaar. Na afronding van de catechistenopleiding kan bij gebleken geschiktheid door de bisschop een zending worden verleend.
Zelfstudie
Zelfstudie maakt een belangrijk onderdeel uit van de opleiding. Thuis wordt opgegeven literatuur bestudeerd, worden de opdrachten gemaakt en worden de tentamens voorbereid. Verder wordt er jaarlijks een werkstuk of schriftelijke opdracht gemaakt.
Studiedagen
Ongeveer eens in de drie à vier weken is er een studiedag aan de Tiltenberg, waarin de thuis bestudeerde literatuur en de gemaakte opdrachten worden besproken en de cursusstof wordt ingeleid en toegelicht.
Studiebelasting
Het Sint-Bonifatiusinstituut hanteert als studiepuntensysteem het European Credit Transfer System (ECTS), zoals dit aan de pauselijke universiteiten geïmplementeerd wordt. Aan ieder vak wordt, afhankelijk van de studielast die ermee is verbonden, één of meer credits toegekend. Naast de zelfstudie omvat één credit gewoonlijk 7 of 8 college-uren. De totale studielast van een vak van één credit is nominaal 25 uur. In deze uren is alle tijd inbegrepen die de student aan het vak besteedt, waaronder de college-uren, de zelfstudie en de tijd voor het maken van een tentamen of werkstuk. Hoeveel de student feitelijk moet besteden aan een vak van één credit, hangt af van persoonlijke factoren als affiniteit met de stof, studieroutine en studiecapaciteiten.
Een handzaam criterium voor de zwaarte van een vak biedt het maximaal aantal pagina's dat ter bestudering én toetsing kan worden opgegeven. Voor een vak van één credit bedraagt dit in totaal - cursustekst en aanvullende literatuur - ca. 80 pagina’s gedrukte tekst.
De exacte verhouding tussen de European Credits (EC) en de ‘traditionele credits’ die tot nu toe aan de Pauselijke Universiteit van Lateranen golden, is binnen de Europese Gemeenschap als volgt vastgesteld: 8 ‘Europese’ credits is gelijk aan 5 ‘traditionele’ credits.
De literatuur die thuis dient te worden bestudeerd kan tot ca. 120 pagina’s per keer bedragen. Om de verschillende cursussen met vrucht te kunnen doorlopen, wordt verwacht dat de cursist in staat is een opleiding op hbo-niveau te volgen.
Bezinning en viering
In de overtuiging dat geloofsverdieping veel meer is dan het verzamelen van kennis, bestaan de cursussen van het Willibrordhuis niet alleen uit lessen en studie. Om de groei van het geloofsleven te stimuleren vormen gezamenlijk gebed, het vieren van de Eucharistie en bezinningsdagen vaste onderdelen van de cursus.
Kerkbetrokkenheid
De bovengenoemde cursussen van het Willibrordhuis in het bisdom Haarlem worden aangeboden met het oog op persoonlijke geloofsgroei en de opbouw van de kerk. Van de cursisten wordt daarom een gelovige betrokkenheid bij de Katholieke Kerk verwacht in overtuiging en leven, zodat eventueel een kerkelijke zending kan worden verleend.
Voor de verschillende tarieven raden wij u aan de studiegids van het Theologisch Instituut Sint-Bonifatius te raadplegen.