Studiejaar geopend
Zaterdagochtend 28 augustus, feestdag van de heilige Augustinus, heeft Mgr. Hendriks het nieuwe studiejaar geopend. Gelukkig zijn de maatregelen i.v.m. Covid19 intussen weer versoepeld en kan de opleiding de studenten weer ontvangen, al waren er natuurlijk nog voorzorgsmaatregelen van toepassing.
Parabel
In de lauden en heilige Mis waarmee de dag begon, met hoofdcelebrant Mgr. Hendriks en concelebrant vicaris Gerard Bruggink, werd het evangelie van de talenten gelezen. Het was het evangelie van de dag maar heel toepasselijk.
Preek: een verleiding
De mensen die vijf of twee talenten hadden toevertrouwd gekregen, kregen hetzelfde te horen van hun Heer: “Uitstekend, goede en trouwe knecht...”. Het maakt dus niet uit of je veel kunt of iets minder. Degene die in deze parabel één talent ontvangen had, ging het uit angst begraven om het ongeschonden terug te kunnen geven. Die verleiding kan er ook voor ons zijn: je zou soms angstig kunnen worden om iets te gaan doen, iets te ondernemen. Wel leven in een tijd van een pandemie en wie weet komen er weer andere virussen; er is een globaal zeer ernstig klimaatprobleem en zeker na de overwinning in Afghanistan, rukt het jihadisme op en neemt toe in kracht, vooral in Afrika. Heeft het dan nog wel zin om iets nieuws te beginnen? Wat zal er worden van deze wereld.
Preek: Wij moeten werken
Maar zoals we ook aan het leven van Augustinus zien: na een rommelige jeugd met relaties en eigen wegen, werd hij langs kleine gebeurtenissen en natuurlijk door het gebed van zijn moeder, door God aangeraakt en maakte hij een nieuw begin. Maar toch, hij stierf in een door de Vandalen belegerde stad. Twee eeuwen later kwam de Islam in Noord Afrika, waar Augustinus leefde. Was alles voor niets geweest? Maar de invloed van Augustinus is groter dan die van welke kerkvader ook, tot op de dag van vandaag worden zijn werken en preken herdrukt, leven talloze mensen vanuit de inspiratie die hij bracht. Wie had dat op het moment van zijn sterven kunnen denken? God heeft zijn eigen logica. Alles loopt vaak toch weer anders dan wij denken en zelfs als het allemaal niks wordt, menselijkerwijs gesproken, heeft God toch Zijn eigen plan. Wij moeten gewoon doen wat wij kunnen in de dienst van Gods koninkrijk. En dat geldt ook voor deze studie. Wij moeten werken, ons inzetten, de rest is aan Hem.
Na de Mis gaf de bisschopmeteen twee uur college, maar ook al is de studie al begonnen, het is nog mogelijk zich op te geven en vanaf de volgende studiedag mee te doen.
Bonifatiusinstituut
Veel studenten studeren aan het Bonifatiusinstituut om hun geloof te verdiepen en om meer kennis over het geloof op te doen. Daarnaast biedt de opleiding goede mogelijkheden om met anderen over zaken van studie en geloof te spreken. De studiedagen worden begonnen met het getijdengebed en een eucharistieviering en in de middagpauze is er een gezamenlijke warme lunch. De opleiding staat open voor mannen en vrouwen, er studeren ongeveer evenveel vrouwen als mannen.
Wie komen er?
De studenten komen van verschillende bisdommen. Het Bonifatiusinstituut gaat uit van het bisdom Haarlem-Amsterdam en is voor het bisdom belangrijk, omdat er toekomstige diakens en catechisten theologie kunnen studeren. De laatste jaren zijn er ook studenten, die een beroep hebben, maar zich op het priesterschap oriënteren aan het Bonifatiusinstituut. Meestal maken ze als ze besluiten priester te worden na een paar jaar als ze wat verder zijn met de studie en hun oriëntatie de overstap naar het seminarie.
Cursussen
Naast een volledige studie biedt het Bonifatiusinstituut ook gelegenheid je via cursussen in allerlei onderwerpen te verdiepen. Het is een vaste traditie cursussen op het gebied van de liturgie te organiseren, daarnaast komen allerlei actuele onderwerpen aan de orde in de cursussen. Op de website van het Bonifatiusinstituut komt meer informatie over de cursussen die we in het seizoen 2021 - 2022 organiseren.
Informatie
Belangstelling of meer weten? Neem dan contact op met Diederik Wienen, de studieprefect van het Bonifatiusinstituut.
- Diederik Wienen
dwienen@tiltenberg.org